Sycylijska słodycz. 3 przepisy na pyszne cannoli
Cannoli to jeden z tych włoskich łakoci, których po prostu nie wypada nie spróbować – zwłaszcza podczas pobytu we Włoszech. Na szczęście ten deser możesz też przygotować samodzielnie w domu. W tym wpisie podpowiemy Ci, jak to zrobić krok po kroku.
Co to jest cannoli i skąd pochodzi ten deser?
Cannoli to tradycyjne włoskie ciastka w kształcie rurek, wypełnione słodkim kremem. Składają się z cienkiej i kruchej wafelkowej skorupki oraz przepysznego nadzienia z kremu z sera ricotta, cukru pudru, wanilii i innych składników. Wierzch ciastek często posypywany jest cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami.
Cannoli pochodzą z Włoch, a dokładniej z Sycylii, która słynie z tego przysmaku. Ich początki datuje się na XIII wiek, a sama nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "canna", co oznacza rurkę. Tradycyjnie cannoli serwowane są z wypełnieniem w postaci waniliowego kremu z sera ricotta, jednak w dzisiejszych czasach można spotkać wiele wariantów z różnymi rodzajami kremów oraz w innych wersjach smakowych. Jak zrobić te włoskie słodkości? Tego dowiesz się w dalszej części naszego wpisu.
Jak zrobić tradycyjne włoskie cannoli? Przepis nr 1
Zacznijmy od tradycyjnego przepisu na cannoli, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Tę wersję kremu możesz dowolnie modyfikować, dodając mniej lub więcej wanilii czy cukru pudru – w zależności od smakowych preferencji.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 40 g masła
- jedno jajko
- łyżka spirytusu
- 70 ml białego wina
- olej do smażenia
Składniki na tradycyjny waniliowy krem:
- 500 g sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g czekoladowych wiórków
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: przesiej mąkę i cukier puder na stolnicę, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj masło i zagnieć ciasto.
- Dodaj jajko i białe wino, i zagnieć ciasto aż będzie elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wytnij krążki o średnicy 10 cm. Owijaj je na wałkach do ciasta lub specjalnych tubkach i smaż w głębokim oleju, aż będą złote. Odkładaj na ręcznik papierowy i studź.
- Przygotuj krem: wymieszaj ser ricotta, cukier puder i ekstrakt z wanilii, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i czekoladowe wiórki. Wypełnij cannoli przy użyciu szprycy lub małej łyżeczki.
Jak zrobić włoskie cannoli w wersji kawowej? Przepis nr 2
A oto drugi przepis: na pyszne cannoli z kremem kawowym. Przepis na same chrupiące rurki już znasz – wystarczy powtórzyć krok po kroku wszystko, co omówiliśmy w podstawowym wariancie tego przepisu. Zmiana dotyczy samego nadzienia.
W przypadku sycylijskich rurek z kawowym kremem, musisz przygotować następujące składniki na nadzienie.
Składniki na krem kawowy:
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto jak w przepisie pierwszym i usmaż rurki, aż będą rumiane.
- Przygotuj krem: wymieszaj mascarpone z serem ricotta, cukrem pudrem, rozpuszczoną kawą i startą czekoladą
- Wypełnij cannoli przy użyciu szprycy lub małej łyżeczki i – opcjonalnie – udekoruj startymi pistacjami czy cukrem pudrem.
Jak zrobić truskawkowe cannoli? Przepis nr 3
Podobnie, jak w przypadku drugiego, kawowego wariantu cannoli, również w wersji z truskawkowym nadzieniem sposób przyrządzania samych rurek pozostaje bez zmian. A oto, jak przygotować przepyszne nadzienie do takiego smakołyk.
Składniki na krem truskawkowy:
- 2 szklanki truskawek, oczyszczonych i pokrojonych w drobną kostkę
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki sera ricotta
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto jak w przepisie pierwszym i usmaż rurki, aż będą rumiane.
- Przygotuj krem truskawkowy. W rondelku zagotuj truskawki, cukier i wodę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż truskawki zmiękną i sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszaj ser ricotta, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodaj ostudzone truskawki i wymieszaj.
- Napełnij każde ciasto kremem truskawkowym, używając worka cukierniczego. Posyp je cukrem pudrem lub udekoruj pesto z pistacji i podawaj na ciepło lub schłodzone.
Jak widzisz, przygotowanie cannoli wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto się trudzić: deser jest pyszny i usatysfakcjonuje nawet największych łasuchów. W artykule przedstawiliśmy kilka różnych wariantów przepisów na cannoli, w tym klasyczny przepis na ciasto, wersję z dodatkiem kawy, a także wariant z kremem truskawkowym. Zanim wybierzesz swoją ulubioną odsłonę sycylijskich rurek… przetestuj wszystkie! A jeśli marzą Ci się inne ciasta z Włoch, sprawdź ofertę naszego sklepu z pysznościami prosto z tego regionu. W sklepie dostępne są również gotowe rurki do cannoli.