Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Włoskie ciastka

( ilość produktów: 131 )

Południe Europy to nie tylko makarony i pizza, bo także oryginalne włoskie ciastka cieszą się dużym powodzeniem, a wiele z nich już na stałe weszło do kanonu smaków rodem z Półwyspu Apenińskiego. Są też wyjątkowe i rozpoznawalne na całym świecie. Klienci bardzo chętnie sięgają po biscotti. Te tradycyjne włoskie ciasto do deserów, jakie oferujemy na malaitalia.pl, są dwukrotnie pieczone, aby uzyskać chrupiącą konsystencję. Zazwyczaj mają wydłużony kształt i są wzbogacone orzechami, bakaliami lub czekoladą. Biscotti warto  maczać w kawie lub winie, co dodaje im wyjątkowego smaku.

Bardzo popularne włoskie słodycze to także cannoli. Charakterystyczne są przede wszystkim dla regionu Sycylii. Składają się z cienkiej, kruchej tubki ciasta, wypełnionej kremem na bazie sera ricotta z dodatkiem wanilii, czekolady lub owoców. Często są posypane cukrem pudrem lub skórką pomarańczową. Kultowe są także okrągłe ciastka migdałowe amaretti. To ciastka do kawy popularne w różnych regionach. Są one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Amaretti mają intensywny smak migdałowy i są doskonałe na popołudniowe spotkanie przy filiżance małej czarnej lub aromatycznej herbaty. Miłośnicy oryginalnych smaków chętnie sięgają też po chrupiące wafle o charakterystycznym wzorze, które są tradycyjne dla regionu Abruzji we Włoszech. Pizzelle są przygotowywane na specjalnej formie, która nadaje im ozdobny wzór. Mogą być aromatyzowane wanilią, kakao lub cytryną. Natomiast z Neapolu pochodzą sfogliatelle. To ciasteczka z Włoch, które wyróżniają się formą trójkątnych lub muszlowych kopułek, wykonanych z wielu cienkich warstw kruchego ciasta, wypełnionych kremem na bazie sera ricotta z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru i cynamonu. Innym przebojem są kruche, krążkowe ciastka o smaku słonym lub słodkim – taralli. Są często spożywane jako przekąska lub podawane jako dodatek do wina.

Oryginalne włoskie ciastka wyróżniają się najwyższą jakością składników. Wykorzystują tradycyjne receptury, które są gwarancją charakterystycznego smaku. Każdy region Włoch ma swoje własne specjalności cukiernicze, które są często powiązane z lokalną kulturą i tradycją. Tym samym to sposób na to, by odkryć nowe produkty i doświadczyć autentycznego włoskiego smaku niezależnie od tego, gdzie się mieszka. Włoskie ciastka do deserów to obietnica słońca i wyjątkowych aromatów zawsze wtedy, gdy ma się na nie ochotę. Warto także zwrócić uwagę, że oryginalne smakołyki są też bazą do najpopularniejszych deserów rodem ze słonecznej Italii. Przygotowanie tradycyjnego deseru staje się więc prostsze. Nikomu nie trzeba przedstawiać tiramisu. Przysmak to oryginalne włoskie ciasto biszkoptowe nasączone kawą i likierem, przełożone kremem mascarpone i posypane kakao. Kremowy, aromatyczny i niezwykle smaczny deser jest uwielbiany na całym świecie. Na bazie śmietanki, cukru i żelatyny powstaje panna cotta – delikatne, jedwabiste ciasto deserowe. Bywa podawane z różnymi sosami owocowymi, karmelem lub czekoladą. Warto też wypróbować bigne. To małe pączki wykonane z ciasta ptysiowego, nadziewane kremem na bazie śmietanki, wanilii lub czekolady. A Ty, po które włoskie ciastka do deserów sięgniesz?

pixel