Włoskie ciastka
Południe Europy to nie tylko makarony i pizza, bo także oryginalne włoskie ciastka cieszą się dużym powodzeniem, a wiele z nich już na stałe weszło do kanonu smaków rodem z Półwyspu Apenińskiego. Są też wyjątkowe i rozpoznawalne na całym świecie. Klienci bardzo chętnie sięgają po biscotti. Te tradycyjne włoskie ciasto do deserów, jakie oferujemy na malaitalia.pl, są dwukrotnie pieczone, aby uzyskać chrupiącą konsystencję. Zazwyczaj mają wydłużony kształt i są wzbogacone orzechami, bakaliami lub czekoladą. Biscotti warto maczać w kawie lub winie, co dodaje im wyjątkowego smaku.
Bardzo popularne włoskie słodycze to także cannoli. Charakterystyczne są przede wszystkim dla regionu Sycylii. Składają się z cienkiej, kruchej tubki ciasta, wypełnionej kremem na bazie sera ricotta z dodatkiem wanilii, czekolady lub owoców. Często są posypane cukrem pudrem lub skórką pomarańczową. Kultowe są także okrągłe ciastka migdałowe amaretti. To ciastka do kawy popularne w różnych regionach. Są one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Amaretti mają intensywny smak migdałowy i są doskonałe na popołudniowe spotkanie przy filiżance małej czarnej lub aromatycznej herbaty. Miłośnicy oryginalnych smaków chętnie sięgają też po chrupiące wafle o charakterystycznym wzorze, które są tradycyjne dla regionu Abruzji we Włoszech. Pizzelle są przygotowywane na specjalnej formie, która nadaje im ozdobny wzór. Mogą być aromatyzowane wanilią, kakao lub cytryną. Natomiast z Neapolu pochodzą sfogliatelle. To ciasteczka z Włoch, które wyróżniają się formą trójkątnych lub muszlowych kopułek, wykonanych z wielu cienkich warstw kruchego ciasta, wypełnionych kremem na bazie sera ricotta z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru i cynamonu. Innym przebojem są kruche, krążkowe ciastka o smaku słonym lub słodkim – taralli. Są często spożywane jako przekąska lub podawane jako dodatek do wina.
Oryginalne włoskie ciastka wyróżniają się najwyższą jakością składników. Wykorzystują tradycyjne receptury, które są gwarancją charakterystycznego smaku. Każdy region Włoch ma swoje własne specjalności cukiernicze, które są często powiązane z lokalną kulturą i tradycją. Tym samym to sposób na to, by odkryć nowe produkty i doświadczyć autentycznego włoskiego smaku niezależnie od tego, gdzie się mieszka. Włoskie ciastka do deserów to obietnica słońca i wyjątkowych aromatów zawsze wtedy, gdy ma się na nie ochotę. Warto także zwrócić uwagę, że oryginalne smakołyki są też bazą do najpopularniejszych deserów rodem ze słonecznej Italii. Przygotowanie tradycyjnego deseru staje się więc prostsze. Nikomu nie trzeba przedstawiać tiramisu. Przysmak to oryginalne włoskie ciasto biszkoptowe nasączone kawą i likierem, przełożone kremem mascarpone i posypane kakao. Kremowy, aromatyczny i niezwykle smaczny deser jest uwielbiany na całym świecie. Na bazie śmietanki, cukru i żelatyny powstaje panna cotta – delikatne, jedwabiste ciasto deserowe. Bywa podawane z różnymi sosami owocowymi, karmelem lub czekoladą. Warto też wypróbować bigne. To małe pączki wykonane z ciasta ptysiowego, nadziewane kremem na bazie śmietanki, wanilii lub czekolady. A Ty, po które włoskie ciastka do deserów sięgniesz?

Matilde Vicenzi Mini Voglie - włoska mieszanka kruchych ciastek 250g

Falcone Cantucci Cioccolato Fondente - ciastka z kawałkami czekolady 200g

Mulino Bianco Cuor di Bosco - ciastka z owocowym nadzieniem 300g

Motta Offelle - włoskie ciastka ze skórką cytryny 290g

Sapori Ricciarelli Pistacchio - ciastka z pasty migdałowej z pistacjami 200g

Falcone Cuore di Crostata Gianduia - tarta czekoladowo - orzechowa 240g

Grisbi Müller - biszkopty z nadzieniem jogurtowym od Müllera 112g

Falcone Cantucini Mandorle - kruche ciasteczka z migdałami 200g

Falcone Cantucini Mirtilli - kruche ciasteczka z żurawiną 180g

Falcone Amaretti Classici - ciasteczka migdałowe 170g

Falcone Amaretti Cioccolato - ciasteczka z kawałkami czekolady 170g

Mulino Bianco Intrecci - kruche ciastka pełnoziarniste 300g

Oreo Banadas Blanco - ciasteczka oreo oblane białą czekoladą - 246g

Falcone Cantucci Pistacchi - włoskie cantucci z pistacją 180g

Falcone Amaretti Pistacchio - włoskie amaretti z pistacją 170g

Grisbi Baileys biszkopty z nadzieniem Baileys 112g

Alce Nero Frollini Mela Canenella - ciastka jabłkowo-cynamonowe BIO 250g

Matilde Buon Mattino Vicenzovo - włoskie biszkopty 300g

Grisbi Ice Coffee - biszkopty z nadzieniem kawowym 135g

Tiny Donuts Cacao - donuty z kakaową polewą 111g

Mulino Bianco Baiocchi Pistacchio - włoskie ciastka 240g

Grisbi Vaniglia Madagascar - biszkopty z nadzieniem waniliowym 135g

Cuorenero Fragola Macaron - makaroniki o smaku truskawkowym 42g

Pisti Sfoglie Croccante Mandorla - chrupiące płatki z migdałami 150g

Pennisi Cannoli Sicilia - sycylijskie cannoli (małe) 250g

Matilde V Grisbi Pistacchio - biszkopty z kremem pistacjowym 150g

Mulino Bianco Baiocchi Pistacchio - włoskie ciastka 168g

Risto Scotii Gocce Cioccolato - ciastka z czekoladowymi kroplami 350g

Matilde Vicenzi Bocconcini - kruche ciastka z maliną 90g

Matilde Vicenzi Minivoglie-kruche ciasteczka 300g

Lazzaroni Integrelle ciastka pełnoziarniste 700g

Mulino Bianco Gemme ciastka dżemem morelowym 200g

Grisbi Crema limone biszkopty z kremem cytrynowym 150g

Grisbi Nocciola biszkopty z nadzieniem orzechowym 150g

Grisbi Cioccolato biszkopty z nadzieniem czekoladowym 150g

Mulino Bianco Settembrini ciastka z figą 300g

Alce Nero Frollini al Latte - ciastka mleczne z oliwą z oliwek BIO 250 g

Alce Nero ciastka owsiano - gryczane z oliwą z oliwek BIO 250 g

Alce Nero Frollini Integrale - herbatniki pełnoziarniste BIO 350 g

Biscottificio del Sassello Amaretti Soffici miękkie ciasteczka 205 g

Matilde Vicenzi Le Ciambelle 200g kruche ciastka z cytrusami

Loacker Snowflakes włoskie ciastka z czekoladą 120g

Loacker Nut Selection Mandorla włoskie ciastka z migdałami 100g

Mulino Bianco Pannaocchie włoskie ciastka 350g

Bauli Croissant 300 g rogaliki z kremem waniliowym 6 sztuk

Bauli Croissant 300 g rogaliki z czekoladą 6 sztuk

Mulino Bianco Buongrano - ciastka pełnoziarniste 350 g

Mulino Bianco Tenerezze biszkopty cytrynowe 200 g
