Włoskie mąki
Najlepszej jakości oryginalne włoskie mąki to baza do przygotowywania dań znanych z południa Europy i tak chętnie przyrządzanych na całym świecie. To właśnie składniki sprawiają, że można cieszyć się wyjątkowymi aromatami niezależnie od tego, gdzie się mieszka. Swoją jakość włoskie mąki do pizzy, jakie oferujemy na malaitalia.pl, zawdzięczają przyjaznemu klimatowi i jakości zbóż uprawianych na Półwyspie Apenińskim. Poza tym od wieków niezmiennie stosuje się te same tradycyjne metody produkcji.
Oryginalne włoskie mąki są zazwyczaj wytwarzane z wyselekcjonowanych odmian pszenicy durum lub pszenicy typu "00". Charakteryzują się one wysoką zawartością białka i glutenu, co przekłada się na doskonałe właściwości piekarnicze. Poza tym włoska mąka często jest mielona w sposób, który daje bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję. Ma to wpływ na jakość i teksturę ciast oraz innych wypieków. Najbardziej wyrafinowane są mąki do pizzy typu "00", a nieco grubsza jest oznaczona symbolem "0". W zależności od tego, jakie dania są przygotowywane, warto sięgnąć po konkretne odmiany. Wspomniana mąka "00" to obowiązkowy składnik pizzy. Natomiast durum jest powszechnie używana do wytwarzania świeżych makaronów. Semolina ma wysoką zawartość glutenu oraz naturalnie żółtą barwę, która jest efektem obecności karotenoidów w pszenicy durum. Nadają one wypiekom – takim jak makaron, chleb czy ciasta, atrakcyjny wygląd. Natomiast popularna farina ma bardzo drobną granulację, co oznacza, że ziarna są zmielone na bardzo małe cząsteczki. Dzięki temu ma delikatną i lekką konsystencję bardziej przypominającą proszek niż tradycyjną mąkę. Jest wytwarzana przez zmielenie ziaren pszenicy, kukurydzy, ryżu czy jęczmienia.
Włoskie mąki do pizzy mają również tę zaletę, że utrzymują odpowiedni poziom wilgoci. Dzięki temu ciasto zachowuje elastyczność i wilgotność, co prowadzi do doskonałych rezultatów piekarniczych. Warto również zwracać uwagę na to, że oryginalne włoskie mąki są produkowane zgodnie z rygorystycznymi normami i podlegają ścisłej kontroli jakości. To dlatego niezmiennie są cenione przez piekarzy oraz kucharzy na całym świecie ze względu na swoje doskonałe właściwości piekarnicze. Ich wyjątkowe cechy przyczyniają się do uzyskania doskonałych, lekkich i elastycznych wypieków. Wśród tych najpopularniejszych są niezmiennie chleb, pizza, makaron oraz ciasta. To dlatego właśnie warto sięgać po oryginalne mąki wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi metodami. Często pochodzą z określonych regionów, które są znane z produkcji najlepszej jakości zbóż. To gwarancja autentycznego smaku i jakości. Warto zwrócić uwagę, że zakup oryginalnej mąki to także ukłon w stronę lokalnych gospodarstw. Bazują one na wielowiekowej tradycji produkcji, a dodatkowo stale dbają o to, by produkty spełniały surowe normy i wyróżniały się jakością. Poza najlepszymi zbożami ważnym procesem jest także specjalny stopień zmielenia, który przekłada się na lekkość, jedwabistą konsystencję i elastyczność ciast, makaronów oraz chleba. Włoska mąka ma również zdolność do zachowania wilgoci, co przekłada się na doskonałe rezultaty piekarnicze. Zobacz, która z nich będzie idealna dla Ciebie.