Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pizza włoska - składniki

( ilość produktów: 46 )

Kultowe danie rodem ze słonecznej Italii to przede wszystkim autentyczne włoskie produkty do pizzy. To one sprawiają, że najpopularniejsza na całym świecie potrawa zachwyca bogactwem aromatów, idealnym ciastem oraz świeżością. Samo danie ma bogatą tradycję i od lat jest ikoną włoskiej kultury kulinarnej. Charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem, soczystym sosem pomidorowym, aromatycznymi ziołami, serem mozzarella i różnorodnymi dodatkami. To najpopularniejsze składniki do pizzy, jakie oferujemy na malaitalia.pl.

Oryginalna włoska pizza ma wiele odmian. Wśród tych kultowych warto wymienić Margheritę – z sosem pomidorowym, plasterkami sera mozzarella, świeżą bazylią, solą i oliwą z oliwek, Marinarę – na bazie sosu pomidorowego, czosnku, oregano, soli i oliwy z oliwek, i Napoletanę o cienkim lekko podniesionym cieście upieczonym w bardzo gorącym piecu. Tu także królują autentyczne włoskie produkty do pizzy – sos pomidorowy, mozzarella di bufala (ser z mleka bawolego), bazylia, sól, oliwa z oliwek i czasami czosnek. Poza tymi kultowymi rodzajami znaleźć można tradycyjne dla różnych regionów warianty. Bez problemu można więc dopasować tę idealną do swoich preferencji smakowych, eksperymentować z dodatkami, rozwijać umiejętności nawet we własnej kuchni. Ważne składniki do pizzy to sery. Włosi chętnie sięgają po ser gorgonzola, ser parmezan czy ser pecorino. Koniecznie trzeba zadbać o warzywa, mięso, owoce morza. Możliwości jest bardzo dużo, choć warto pamiętać, że tradycyjna włoska pizza jest skromna i stawia nacisk na jakość składników. Ciasto jest przygotowywane z prostych produktów, a sos pomidorowy musi być wykonany z dojrzałych pomidorów i świeżych ziół.

Tradycyjne autentyczne włoskie produkty do pizzy to baza, o której trzeba pamiętać, jeśli chce się przygotowywać dania rodem ze słonecznej Italii. Podstawą jest ciasto – cienkie i chrupiące. Tu niezbędna jest najwyższej jakości mąka do pizzy, drożdże, woda, sól i oliwa z oliwek. Kolejnym etapem jest sos. Najczęściej intensywnie pomidorowy. 

Przygotowuje się go z pomidorów San Marzano lub innych odmian o wyrazistym smaku, czosnku, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i świeżych ziół. Najlepsze sosy do pizzy pozwolą docenić smak świeżych warzyw, bazylii, rozmarynu i oregano. Kluczowym składnikiem jest ser mozzarella. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko słony smak. Mozzarella jest tradycyjnie produkowana z mleka bawolego, chociaż istnieje wiele wariantów serów tego rodzaju dostępnych na rynku. Włosi nie zapominają także nigdy o oliwie z oliwek. Jest ona bardzo często wykorzystywana w rodzimej kuchni, ponieważ jest nośnikiem smaku i wartości odżywczych. Poza tym kanonem warto też pamiętać, że pizza to najlepsze miejsce na kulinarne eksperymenty, więc można wybierać rozmaite składniki, by za każdym razem podać zupełnie inne danie. To dlatego drożdżowy placek nigdy się nie nudzi i staje się inspiracją do tego, by poszukiwać własnych połączeń smakowych. By osiągnąć w tej materii sukces, trzeba przede wszystkim sięgać po najlepsze składniki do pizzy, bo tylko one są gwarancją sukcesu. Choć to danie proste, to nie można oszczędzać na jakości warzyw, sosów, serów. Włosi preferują minimalistyczne podejście, aby składniki mogły wydobyć swój naturalny smak i aromat. Warto się od nich tego uczyć.

Sprawdź, jakie autentyczne włoskie produkty do pizzy mamy w ofercie dla Ciebie.

pixel