Lavazza kawa
Kawa Lavazza to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawanych kaw na świecie. We Włoszech Lavazzę pije aż 3/4 Włochów. To ukochana kawa mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Eksportowana w tysiącach ton, jest dostępna w ponad 90 krajach, na pięciu kontynentach!
Wieloletnia tradycja, doświadczenie, a przede wszystkim ogromna pasja do kawy i wiedza specjalistyczna – to cechy, które wyróżniają producentów Lavazzy. Ich mieszanki to kompozycje z pięciu do sześciu odmian 100-procentowej kawy Arabica, uprawianej w Brazylii i w Ameryce Środkowej. To także wyjątkowe kompozycje starannie wyselekcjonowanych i wypalanych ziaren Arabici i mocniejszej Robusty. System produkcyjny Lavazzy składa się z sześciu fabryk: trzech we Włoszech (w Turynie oraz miastach Gattinara i Pozzilli) i po jednej we Francji, Indiach i Brazylii. Produkty wytwarzane we Włoszech przeznaczone są na rynek międzynarodowy. Te wytwarzane za granicą trafiają na rynki lokalne.
Wszystko zaczęło się od Luigiego Lavazzy, który otworzył swój pierwszy sklep w 1895 roku przy ulicy San Tomasso w Turynie. Mężczyzna na nowo odkrył kawę z różnych miejsc, dogłębnie poznał kawowce i studiował sztukę tworzenia mieszanek, aby zaspokoić gusta klientów. Właśnie w taki sposób powstały pierwsze mieszanki jego kaw. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Kawa była palona i mieszana także według życzeń klientów. Firma przez lata ogromnie się rozwinęła. Dziś zarządza nim kolejne pokolenie, a marka Lavazza cieszy się niespotykaną renomą na całym świecie. Jest firmą odpowiedzialną społecznie. Lavazza stopniowo poprawiała standard życia ponad 3000 rodzin zajmujących się uprawą kawowców w ośmiu krajach, wspomagając wzrost gospodarczy, podnosząc ich warunki bytowe oraz wprowadzając nowe, bardziej zrównoważone oraz zyskowne techniki uprawy ziemi. Producent wspiera innowacje.