La Brasiliana - kawa włoska
La Brasiliana to palarnia kawy, która od 1948 roku produkuje najwyższej jakości kawę w Ferrarze we Włoszech.
Wszystko zaczęło się w 19848 roku, kiedy to Carlo Govoni, dziadek obecnego właściciela otworzył małą kawiarnię w centrum miasta Ferrara. Wtedy uruchomił kupioną przed wojną maszynę do palenia kawy. Dzieci Carlo Govoni'ego: Nino, Tina, Corrado i Tino podjęli misję ojca i rozpoczęli palenie pierwszych mieszanek kawy. Zatrudniony niedługo potem boy hotelowy Ailu, młody Afroamerykanin, ubrany w czerwony strój ze złotymi guzikami, rozpoczął dostarczanie kawy Klientom zarówno w Ferrarze, jak i pobliskich prowincjach. Pewnego razu, podczas normalnego dnia pracy, Ailu został sportretowany przez lokalnego malarza i od tego momentu stał się symbolem firmy.
Z upływem lat firma się rozwijała. Zawsze jednak czerpała z tradycji. Obecnie zarządza nią trzecia generacja rodziny Govoni. Właściciele stopniowo adaptowali nowoczesne technologie i maszyny, mając na względzie rodzinne rzemiosło. Jakość mieszanek Brasiliana, świeżość produktów i oryginalne sposoby palenia dostosowane do różnych rodzajów kawy, są kluczowymi czynnikami, które pozwoliły firmie rozszerzyć dystrybucję produktów na całe północne i centralne Włochy oraz wprowadzić je na rynki zagraniczne. Dzięki doświadczeniu trzech pokoleń firma wybiera najlepsze surowce do produkcji wysokiej jakości profesjonalnych mieszanek. Produkcja kawy odbywa się w fabryce Ferrara, zaczynając od surowej kawy od certyfikowanych historycznych dostawców, gwarantujących niezmiennie najlepszą jakość surowca. Pracują tylko z cenną kawą z Ameryki Środkowej, Brazylii, Indii i Afryki, którą kupują u źródła Zdolność produkcyjna firmy wynosi 2000 ton kawy palonej rocznie.
La Brasiliana – kawy włoskie o intensywnym aromacie
Jeżeli poznałeś już kawę Pellini, czas na inny rodzaj równie gustownych gatunków. Marka kaw włoskich La Brasiliana to kolejna odsłona produktów w naszym sklepie, które powstają przy wykorzystaniu tradycyjnych metod palenia ziaren i stanowią wyselekcjonowane surowce.
Wielopokoleniowa manufaktura La Brasiliana powstała w Ferrarze. W 1948 roku Carlo Govoni uruchomił kupioną przed wojną maszynę do palenia kawy i zaczął tworzyć pierwsze, autorskie mieszanki. W centrum miasta otworzył kawiarnię, która szybko stała się popularna. Obecnie firmą zarządza trzecia generacja rodziny Govoni. Właściciele stopniowo adaptowali nowoczesne technologie i maszyny, uwzględniając rodzinne rzemiosło.
Dlaczego La brasiliana kawa ziarnista i mielona jest tak dobra? Jakość mieszanek to gwarancja świeżości produktów i oryginalnych sposobów palenia, dostosowanych do różnych rodzajów ziaren. Dzięki doświadczeniu trzech pokoleń firma wybiera najlepsze surowce do produkcji, dlatego kawy w naszej ofercie wyróżniają się mocnym, zdecydowanym aromatem.
Espresso, cappuccino czy macchiato? Spróbuj prawdziwej kawy włoskiej La Brasiliana
Wybierz jeden rodzaj kawy z naszego asortymentu, by przekonać się, że wypalanie wpływa na smak. Szczególnie docenisz ją o poranku, kiedy dobudzi Cię intensywnym, uwodzącym aromatem.
Oprócz wypalania kluczową sprawą jest pozyskiwanie ziaren. Wyborny i pobudzający smak gwarantuje najlepsza jakość surowca. Firma używa certyfikowanych i cenionych gatunków arabiki i robusty, które transportuje z Ameryki Środkowej, Brazylii, Indii i Afryki.
Marka kaw włoskich La brasiliana wyróżnia się charakterystycznym smakiem, jakie zapewnia ciemne palenie. Dzięki temu uzyskasz szlachetne espresso oraz inne kawy, przyrządzone na doskonałej, mocnej bazie, np. cappuccino czy latte. Włoska kawa La Brasiliana będzie doskonałym wyborem dla miłośników naparów o intensywnym, kwasowym smaku, choć zawiera w sobie także owocowe nuty: malin, jagód i cytrusów. Zarówno La brasilana kawa ziarnista i mielona, jak i kapsułki po przyrządzeniu wyróżniają się gęstą i kremową konsystencją, typową dla wyjątkowej kawy włoskiej.
Włoska kawa La Brasiliana w ofercie sklepu MAŁA ITALIA
W asortymencie znajdziesz serię La Brasiliana Espresso, czyli mieszankę ciemno palonych ziaren kawy, która jest intensywna w smaku i zapachu. Sprawdzi się, jeśli będziesz chciał przygotować prawdziwe, włoskie espresso, ale też pyszne kawy z dodatkiem mleka.
La Brasiliana Oro jest delikatniejsza w smaku niż seria espresso. Dla miłośników bezkofeinowych naparów wprowadziliśmy do oferty linię La Brasiliana Dek, czyli wersję bez kofeiny, która jest w pełni naturalna i zachowuje pełen bukiet smakowy. Jest to mieszanka ziaren kawy z Ameryki Południowej i Afryki.
La Brasiliana Gran Crema to z kolei kawa o intensywnym smaku i aromacie, która jest mieszanką ziaren z Ameryki Południowej i Azji. Przyrządzisz z niej espresso i inne kaw z dodatkiem mleka. Zwróć uwagę na produkty La Brasiliana Single Origin, czyli kawy pochodzące z jednej plantacji, co oznacza, że są unikalne i wyjątkowe.
Jeżeli lubisz napary z długim finiszem, koniecznie spróbuj La brasiliana kawy włoskie, których smak będziesz czuć w ustach jeszcze długo po ostatnim łyku tego boskiego napoju.