Lucaffe kawa
Pasja i uznanie dla doskonałej kawy jest tym, co ugruntowało markę Lucaffe.
Gian Luca Venturelli otworzył swoją palarnię w 1996 roku na brzegu jeziora Garda, we włoskiej miejscowości Padenghe. Początkowo była to mała, domowa palarnia. W ciągu zaledwie 14 lat to niewielkie miejsce zamieniło się w firmę, której kawa jest znana na arenie międzynarodowej.
W pierwszym zakładzie w Roncadelle (Brescia) zastosowano proste urządzenia do prażenia i mielenia kawy. Wdrożono innowacyjny system do pakowania kawy w saszetki. W 2004 roku palarnię przeniesiono do nowej siedziby w Carpenedolo, niedaleko siedziby firmy La Piccola, która produkuje i dystrybuuje ekskluzywne ekspresy do kawy. Jej właścicielem także jest Gian Luca Venturelli. Pracownicy obu firm wymieniają swoje doświadczenia, aby móc zaproponować swoim Odbiorcom doskonałe produkty. W 2010 r. nastąpiła dalsza ekspansja. Do użytku oddano nowy budynek fabryki – powstał nowy magazyn.
W Lucaffe szczególną uwagę przywiązuje się do atrakcyjnych i funkcjonalnych opakowań kawy. Szeroka gama specjalnie zaprojektowanych opakowań zapewnia kawie świeżość oraz wzmacnia włoski wizerunek produktu. Mały człowiek Lucaffé, w swoich wariantach dla każdej mieszanki, wyróżnia się w pamięci konsumentów i jest symbolem oraz świadectwem jakości. Wszystkie kawy są wynikiem dokładności i pasji. Od ponad 20 lat Gian Luca odwiedza plantacje i producentów, aby osobiście skosztować wszystkich próbek. Wybierane są najlepsze ziarna i wypalane najlepsze kawy, by zadowolić gust miłośników „Lu” na całym świecie.