O'ccaffe
O’ccaffe – mieszanki tej marki to idealne połączenie doświadczenia, inspiracji i eksperymentów. Od 1986 roku na południe od Rzymu tę wyśmienitą kawę wypala rodzina Vivenzio.
Używa się tylko najlepszych ziaren z najlepszych obszarów uprawy i delikatnie poddaje się je tradycyjnemu prażeniu bębnowemu. Aby uzyskać najlepsze ziarna, rodzina Vivenzio kupuje odpowiednie odmiany i gatunki kawy do swoich mieszanek bezpośrednio z rynków kawy: w Nowym Jorku dla Arabiki i w Londynie dla Robusty. Surowce do produktów premium kupowane są tylko od określonych sprzedawców - ludzi, których członkowie rodziny znają od wielu lat i którzy są znani z dostępu do towarów o szczególnie wysokiej jakości i czystości.
Aromat kawy jest dla rodziny Vivenzio bardzo istotny. Ich wieloletnie doświadczenie pokazuje, że ogromną różnicę stanowi to, czy ziarna kawy są prażone w 500°C przez trzy minuty, czy delikatnie w 220°C przez 17-20 minut. W związku z tym, że ich kawa poddawana jest procesowi powolnego prażenia w bębnie bez żadnych dodatków, takich jak aromaty, tworzą oni kawę o mniejszej goryczy. W następnym etapie kawa jest ponownie czyszczona i pozostawiana w silosach aromatycznych na okres od jednego do trzech dni. Zdaniem właścicieli marki O’ccaffe tylko cierpliwość pomaga rozwinąć pełną moc kawy.
W poszukiwaniu idealnej mieszanki kawy rodzina Vivenzio podróżowała po całym świecie, szukając inspiracji i dopracowując przepisy. Firma jest obecnie prowadzona przez drugie pokolenie. Rodzice przekazali dzieciom palarnię, kunszt i zamiłowanie do tradycji palenia kawy. Efekt tej pasji trafia do milionów filiżanek na całym świecie - wyjątkowa włoska kawa O’ccaffe.