Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Poradnik kawosza. Jak pić espresso?

2023-06-01
Poradnik kawosza. Jak pić espresso?

Espresso to napój, który wychwalają miłośnicy Italii, poeci i ci, którzy nie potrafią zacząć dnia bez dawki kofeiny. Co kryje się za fenomenem tej wersji kawy, czym się ona charakteryzuje, jak ją przyrządzić i… jak pić? Zerknij do naszego wpisu.

Co warto wiedzieć na temat espresso?

Espresso to mała, mocna kawa pochodząca z Włoch, popularna na całym świecie jako element kultury kawowej. Standardowa porcja espresso ma objętość około 30 ml, a czas jej parzenia wynosi zaledwie około 25 sekund. Jest to możliwe dzięki parzeniu pod ciśnieniem, w trakcie którego ze zmielonych ziaren kawy wydzielają się olejki i związki chemiczne, nadając jej intensywny smak i aromat.

Espresso jest podstawą dla wielu innych kaw, takich jak latte, cappuccino, americano i wiele innych. Do przygotowania espresso najlepiej używać świeżo palonych ziaren kawy, odpowiednio zmielonych i dobrze skompresowanych w sitku do ekspresu. Napój ten jest bogaty w kofeinę, co może pomóc w pobudzeniu umysłu i poprawieniu koncentracji. Czy na pewno wiesz jednak, jak pić ten napój?

Jak pić espresso?

Przygotowanie espresso to proces, który wymaga trochę praktyki i cierpliwości, ale z czasem można nabrać w tym wprawy. Wystarczy wiedzieć, że:

  • Kawa ziarnista na espresso musi być zmielona tuż przed zaparzeniem, koniecznie drobno, za pomocą młynka elektrycznego lub ręcznego.
  • Espresso parzy się w temperaturze 95 stopni Celsjusza.

Istotne wskazówki dotyczą także samego sposobu picia espresso. Wbrew pozorom nie wszystko jedno, w jaki sposób się to robi! Kawa ta powinna być podawana w specjalnych małych filiżankach o pojemności około 30-50 ml. Kawę najlepiej zaparzać bezpośrednio do tego naczynia. Uwaga: filiżanka koniecznie musi być wcześniej nagrzana, inaczej napój szybko się wystudzi.

Espresso podaje się zaraz po zaparzeniu, kiedy ma optymalną temperaturę. Według wytycznych Narodowego Instytutu Włoskiego Espresso temperatura kawy idealnej do picia wynosi około 67 stopni Celsjusza.

Wiele osób zastanawia się, czy espresso powinno się słodzić, czy nie. Chociaż ostatecznie ta decyzja należy do każdego, kto zamierza się kawą rozkoszować, warto zauważyć, że najwięcej sensu w podziwianiu intensywnego smaku i aromatu “małej czarnej” jest wtedy, gdy nie jest ona słodzona nawet odrobiną cukru. Tradycyjne espresso nie jest zabielane mlekiem, ale rosnącą popularność zdobywa wersja espresso macchiato, zwieńczona mleczną pianką.

Jak podawać gościom espresso?

Podawanie gościom espresso może być prostym i eleganckim sposobem na zaoferowanie im wyjątkowej kawy, a także na na stworzenie miłej atmosfery i umilenie czasu spędzonego razem. Nie wszyscy Twoi goście mogą rozumieć sens podawania napoju w tak niewielkiej ilości – w takiej sytuacji przypomnij, że espresso to mocna kawa, która jest serwowana w małych filiżankach, i zachęć, by wszyscy cieszyli się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Jeśli chcesz, możesz podać gościom również cukier i mleko, ale pamiętaj, że tradycyjnie espresso pije się bez dodatków – i o tym też warto napomknąć, zostawiając jednak innym decyzję dotyczącą ewentualnego wykorzystania dodatków.

To ważne:
Pamiętaj, żeby nie zwlekać z podaniem espresso gościom po jego zaparzeniu. Temperatura powinna wynosić około 60-70 stopni Celsjusza.

Dlaczego do espresso podaje się wodę?

Podanie wody wraz z espresso jest praktyką stosowaną nie tylko we Włoszech, ale też w Polsce, zwłaszcza w kawiarniach serwujących kawę dobrej jakości (na przykład La Brasiliana). Istnieją różne teorie na temat tego, dlaczego podaje się wodę do espresso. Woda kranowa lub zdemineralizowana ma przede wszystkim pomagać w oczyszczeniu podniebienia – espresso ma intensywny smak, więc wypłukanie ust pozwoli lepiej rozkoszować się kolejnym łykiem lub wyczyścić podniebienie po wypiciu esencjonalnej “małej czarnej”. Mówi się też, że szklanka wody ma zminimalizować skutki spożycia sporej dawki kofeiny, takich jak suchość w ustach czy nadmierne pobudzenie.

Kiedy pić wodę? Przed czy po kawie?

Wiele jest też teorii dotyczącej tego, jak pić wodę do espresso – przed, po czy w trakcie. Tak naprawdę zależy to od Ciebie. Są osoby, które piją ten napój powoli, każdy kolejny łyczek poprzedzając łykiem wody. Są też tacy, którzy płuczą podniebienie już po spożyciu kawy. Wskazuje się również, że wartościowe jest wypicie wody przed espresso: ma mieć to korzystny wpływ na zdrowie, szczególnie rano, kiedy pijemy małą czarną na pusty. Zdaniem ekspertów picie samego naparu espresso może mieć negatywny wpływ na organizm, dlatego zaleca się picie wody wraz z kawą.

Podsumowując, picie espresso to sztuka, która wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania i zaparzenia kawy, ale również umiejętnego serwowania i spożywania. Dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby nauczyć się jak pić espresso, aby w pełni cieszyć się jego bogatym smakiem i aromatem.

Polecane

pixel