Makaron włoski
W kuchni włoskiej makarony niewątpliwie zajmują należne priorytetowe miejsce. Bez tej bazy ciężko jest wyobrazić sobie dania obiadowe, zapiekanki czy sałatki oraz zupy. A możliwości kreowania jest nieskończenie dużo, bo ogranicza tylko wyobraźnia, preferencje czy też lista zakupów. I dlatego właśnie taką popularnością cieszą się makarony włoskie, jakie oferujemy na malaitalia.pl. To najlepsza podstawa do ulubionych dań oraz symbol kuchni śródziemnomorskiej. Sami Włosi mają długą tradycję produkcji makaronu i oferują różnorodne warianty, rozmiary i tekstury, które można dopasować do różnych potraw i sosów. Na pierwszy rzut oka wyróżniają się kształty. Popularne są zarówno długie, cienkie spaghetti, jak i grube rurki penne, okrągłe fusilli, paski tagliatelle, łukowate farfalle czy makaron kolanka. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy, które wpływają na sposób przygotowania i sposób, w jaki sosy się z nimi łączą. Z jednej strony stale inspiruje klasyka, lokalne tradycje właściwe dla każdego regionu, a z drugiej ta różnorodność to świetna inspiracja do kulinarnych eksperymentów. Niezmiennie jednak makarony włoskie wymagają odpowiedniego przygotowania. Muszą być ugotowane "al dente", co oznacza, że muszą być lekko jędrne w środku. Dzięki temu mają lepszą teksturę i lepiej pochłaniają sosy, nadając potrawom dodatkową głębię smaku. Tym samym makaron kokardki będzie się gotować nieco dłużej niż cienkie nitki.
Bogata w aromaty kuchnia włoska sięga oczywiście po makarony najwyższej jakości. Te oryginalne są wytwarzane z kilku prostych składników i nie potrzebują zbędnych dodatków. Oryginalny makaron z semoliny – czyli mąki z pszenicy durum, niezmiennie króluje na stołach we włoskich domach, restauracjach oraz profesjonalnych i amatorskich kuchniach na całym świecie, bo to od niego zaczyna się gotowanie codziennych dań i tych na specjalne okazje. Przede wszystkim makaron gniazda oraz inne typy są przeznaczone do tego, aby łączyć się z różnorodnymi sosami. Długie i cienkie kształty – na przykład spaghetti, świetnie współgrają z lekkimi dodatkami na bazie pomidorów lub oliwy z oliwek, podczas gdy rurki penne lub rigatoni są idealne do gęstych sosów mięsnych czy śmietanowych. Makarony łukowate – farfalle czy fusilli, mają miejsca, gdzie sosy mogą się zatrzymać, dzięki czemu potrawa nabiera wyjątkowo intensywnego smaku. Choć oczywiście wszystko zależy od kulinarnych koncepcji i preferencji smakowych. Makarony włoskie są bowiem wszechstronne i można go wykorzystywać w różnych potrawach. Nie zawsze są to dania główne. Rewelacyjnie sprawdzają się też w sałatkach makaronowych, zapiekankach, zupach czy nadzieniach.
W kuchni włoskiej makarony odgrywają kluczową rolę i są nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych dań. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego są znani z miłości do makaronu i umiejętności przygotowywania go na wiele różnych sposobów. Nic więc dziwnego, że właśnie z tymi potrawami najczęściej się kojarzą. Tak zwane pasty są gotowym przepisem na kulinarny sukces, jeśli korzysta się z najlepszej jakości składników. W tradycyjnym włoskim posiłku makaron jest zazwyczaj podawany jako primo piatto, czyli pierwsze danie. Często też jest dodawany do zupy pomidorowej lub minestrone. Makarony pojawiają się też w sałatkach z warzywami, serem feta i oliwą z oliwek, a także jest doskonałym dodatkiem do mięs i jarzyn. Jak widać, jest niezastąpiony w prostych daniach i tych bardziej wyszukanych z sosami na bazie śmietany czy serów. Jest to wszechstronne danie, które można dostosować stylu gotowania. Warto jednak pamiętać, że tylko oryginalne makarony włoskie są przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i metodami produkcji. To wysokiej jakości składniki bez dodatków chemicznych ani sztucznych konserwantów. Ich autentyczność gwarantuje smak i teksturę charakterystyczną dla włoskich makaronów. To tradycja, która ma setki lat i rewelacyjnie pasuje do nowoczesnych jadłospisów, a także pozwala odkrywać bogactwo kuchni włoskiej na co dzień. Sprawdź, które makarony będą najlepsze dla Ciebie.

Alce Nero Penne Rigate Farro - makaron pełnoziarnisty rurki 500g

Alce Nero Tagliatelle Farro - makaron pełnoziarnisty gniazda 250g

Alce Nero Fusilli Farro - makaron pełnoziarnisty świderki 500g

La Molisana Integrali 15 - włoski makaron pełnoziarnisty spaghetti 500g

Alce Nero Bio Penne Rigate - pełnoziarnisty makaron rurki 500g

Afeltra Rigatoni - włoski makaron o kształcie dużych rurek 500g

De Cecco Kamut Penne Rigate 41 makaron 500g

Pasta Natura Lenticchia Rossa Biologica - makaron proteinowy 250g

Urbani Stringozzi al Tartufo - włoski makaron z truflami 250g

Barilla Conchigliette 39 - włoski makaron drobne uszka 500g

Rummo Bombardini Rigati 154 - włoski makaron szerokie rurki 500g

Divella Fusilli Integrale 40 - makaron pełnoziarnisty świderki 500g

Divella Tagliatelle Integrale 91 - włoski makaron pełnoziarnisty 500g

La Molisana 20 Penne Rigate - makaron z semoliny 1000g

Pasta Natura Tagliatelle Ceci - włoski makaron z ciecierzycy i brązowego ryżu 250g

La Molisana Spaghetto Quadrato n'1 - włoski makaron spaghetti 1 kg

Voiello n'122 La Mezza Manica Rigata - włoski makaron rurki 500g

Voiello n'154 La Mezza Penna Rigata - włoski makaron rurki 500g

Voiello n'105 Il Gran Spaghetto - włoski makaron spaghetti 500g

Garofalo 101 Mafalde - włoski makaron wstążki 500g

De Cecco Lasagne n' 112 - jajeczny makaron lasagne 500g

Barilla Senza Glutine Fusilli - włoski makaron bezglutenowy 400g

Barilla Piccolini Mini Pipe Rigate- mini rurki gwintowane 500g

Liguori Calamarata n' 207 - makaron rurki 500g

Rummo Gnocchi - włoskie Gnocchi ziemniaczane bezglutenowe 500g

RUMMO 23 Anelli Siciliani - włoski makaron Anelli 500g

Garofalo Senza Glutine Mafalda Corta - makaron bezglutenowy wstążki 400g

La Molisana Gluten Free 28 Fusilli - makaron świderki 400g

La Molisana Gluten Free 20 Penne Rigate - makaron rurki 400g

De Cecco 123 Lumaconi Rigati - makaron muszle 500g

Barilla Emilia Fettuccine - makaron wstążki 250g

Barilla Senza Glutine Spaghetti - makaron spaghetti 400g

Rummo Ceci Di Toscana 66 - makaron z ciecierzycy 300g

De Cecco Fusilli 34 - makaron świderki 1000 g

Garofalo Lasagna Riccia makaron do lazanii 500g

Rummo n'105 makaron jajeczny tagliatelle 250g

Rummo makaron jajeczny n' 173 lasagne do lazanii 500g

Rummo Tagliolini Nº 93 makaron jajeczny 250g

Rummo Pappardelle n119 - makaron z pszenicy durum 500g

Rummo Pappardelle n101 makaron jajeczny 250g

Rummo Tagliatelle makaron jajeczny N132 250g

De Cecco Strangozzi n212 - makaron wstążki 500g

Alce Nero Penne di Mais e Riso makaron penne 250g

Di Bari Pennotti All Ortolana kolorowy makaron 500g

Barilla Emiliane Treccine all'uovo 275g makaron

Barilla Emiliane Quadretti all'uovo 275g makaron

De Cecco Spaghetti Spinaci n12 - makaron 500g








































































